Onze rol als ouders

Onze rol als ouders.

Herken je dat?

Het stukje wat ik vroeger gemist heb ga ik extra aan mijn kinderen geven!

Nou zal ik jou dan eens even wakker rammelen? Ieder kind heeft andere behoeftes! Wat jij zelf gemist hebt, betekend nog niet dat jouw kind dit nodig heeft.

Sterker nog dit kan ze enorm benauwen !Kinderen zijn onze spiegels en het is onze taak om deze confrontatie aan te gaan.

Iedereen heeft behoeftes aan bepaalde stukken. Het is onze taak om goed te observeren, ons eigen ego aan de kant zetten en aanvullen waar deze (b)engeltjes naar snakken. Geloof me ik heb er 3! En alle 3 hebben ze hun eigen unieke persoonlijkheid.

En ja dit is af en toe een hele opgave. En we maken allemaal fouten. Maar als onze intentie goed is overleven ze deze fouten echt wel 😉.

In deze maatschappij waar we worden beperkt in ons handelen en gebombardeerd worden met negatief nieuws is het extra belangrijk om goed te kijken naar de behoeftes van onze kinderen. Het gaat uiteindelijk over de toekomst waar hun in terecht komen. Ze zijn niet achterlijk en krijgen helaas veel meer mee dan dat we eigenlijk zouden willen.

Op hele jonge leeftijd van de kinderen begon ik al met benoemen van emoties zodat als ze in een woede aanval zaten, grote krokodillen tranen hadden of wat dan ook, ze aan konden geven wat er speelde en of ik ze dan juist even moest laten, vast moest pakken of alleen al het geven van een kus voldoende was om deze buien te temperen. Het voordeel hiervan is dat ipv gefrustreerd reageren omdat ik het zelf niet kan plaatsen, geen tijd had of verzin zelf maar een smoes.

Ze weten dat het er mag zijn zolang ze maar even aangeven wat er speelt !

Want zal ik jullie nog eens wat vertellen? Kinderen zijn enorme pleassers (ook al kunnen ze het bloed onder onze nagels uithalen). Het laatste wat ze willen is dat papa of mama verdrietig wordt omdat het kind ergens mee zit! Hierdoor worden er vaak verkeerde emoties opgekropt die er vroeg of laat uit zullen komen. Als ze gaan ervaren dat het veilig genoeg is om te praten ontstaat er een ontiegelijk mooie band. En ervaar je wat er in die kleine hersenen speelt. Laten we ons daar nu eens op focussen!

Dit is hoe ik het aanpak. Ondanks dat ik het ook “druk” heb. Maak ik altijd tijd voor ze vrij! En dat kan iedere dag anders zijn! Al zijn het maar 10min.Laat de kindjes meehelpen in het huishouden; bv koken, afwas, woonkamer opruimen, hond uitlaten of gewoon even lekker knuffelen op de bank. Pak ze even apart, pongel wat met ze aan en vraag eens wat er speelt. Je zult er versteld van staan als het gaat om de verhalen die loskomen! Kinderen willen zo graag een stukje verantwoordelijkheid en gezien worden! BAM 2 vliegen in 1 klap 😁.

Geef ze dit stukje verantwoordelijkheid ipv alles altijd maar even snel zelf te doen. De band zal sterker worden en het kind gaat ervaren dat ook zijn/ haar mening telt .En dat is wat we nu nodig hebben want de toekomst wordt kei hard voor ze! Het is belangrijk dat ze zichzelf laten horen en dit ook durven uit te spreken. Dit stukje begint thuis in een vertrouwde omgeving waar ze hun zelfvertrouwen op kunnen bouwen.

Wanneer heb jij hier voor het laatst aandacht aan besteed?

Ik zou zeggen hup flikker die telefoon, tablet of laptop aan de kant en pak een van die aapjes eens lekker bij je!

Zijn ze dit niet gewend? Dan zullen ze hier even aan moeten wennen. Geef ze de ruimte en stel open vragen.

Liefs, Laura

📸 PK Dark Trigger Pics

Onze rol als ouders